Olen pohtinut jo jonkun aikaa tämän blogin perustamista.

Elämässäni on tulossa suuri muutos. En tiedä itsekään, mitä se tuo tullessaan, mutta kirjoitan tuntojani tänne, jospa niistä olisi apua jollekin, joka joskus pohtii samoja asioita.

Olen siis ollut lähes koko aikuisiän ylipainoinen. Ja monet kaalikeitot on kokeiltu.  Parhaan tuloksen sain Painonvartioissa lähes 20 v sitten. Silloin minusta oli ihan vähällä tulla myös urheiluhullu. Onneksi Luoja varjeli ja pelasti minut siltä. Sen jälkeen reppuun tarttui mukaan monelaisia murheita. Sairauttakin surutta.

Toinen totinen yritys oli reilut viisi vuotta sitten. Silloin mentiin Nutriletin tahtiin. Ja putosihan se paino silläkin. Ja sisua riitti. Siihen asti, kun piti aloittaa ns. normaali syöminen. Siitä se lähti taas viisari kiipeämään ylemmäs ja ylemmäs.

Ajattelin jo, että antaa olla. Minun kohtaloni on olla pullukka ja sillä siisti. Repussa tosin mukana diabetes, kohonnut verenpaine, fibromyalcia ja viimeisenä uniapnea.

Touko-kesäkuun vaihteessa keräsin sitten rohkeuteni ja kysyin arasti työterveyslääkäriltä laihdutusleikkauksesta. Olin varautunut siihen, että se tyrmätään suorilta, minun hieno ideani. Mutta. Lääkäri ottikin asian ihan tosissaan. Kirjoitti lähetteen ja minä jäin odottelemaan. Oletin, että joskus loppuvuodesta siitä jotakin voi kuulua. Kesäkuun lopussa tuli kutsu saapua elokuun lopussa kuulemaan lisää projektista.

Siellä meitä istui neljä kohtalaisen kokoista ihmistä odottamassa. Kolme naista ja yksi mies. Ja lisäksi yhden naisen hoikempi puoliso (häntä ei lasketa). Arasti kyselimme toisiltamme, että oletteko tulossa laihdutusleikkaukseen ( sitä kun ei juuri päältäpäin huomannut ).

Yhdessä astelimme ravintoterapeutin pakeille. Hän kertoi ruuasta ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Sitten siirryimme lääkärin vastaanotolle, kaikki neljä yhdessä. Lekuri kertoi, mitä leikkauksessa tapahtuu. Nykyinen 1,5 litran vatsalaukku pienennetään tulitikkuaskin kokoiseksi. Ja ohut suolta ohitetaan jonkun matkaa.  Jotakin olis saanu kysyäkin, mutta mitä siinä tulee mieleen??  Sitten kävimme yksitellen lääkärin juttusilla. Siellä lääkäri esitti entuudestaan tutun kysymyksen: "tahdotko"? Tahdon, tahdon. No sitten alat laihduttamaan. Täh?? Eikös sinne leikkaukseen mennä sitä varten?

Ennen leikkausta tulee siis pudottaa painoa. Toiset sanoo että 13 %, toiset 10 % joku jopa että 7 %. Mutta tarkoitus on saada maksaa pienennettyä, sen verran luulen ymmärtäneeni.

Sitten taas ravintoterapeutin pakeille.Siellä kerrottiin tulevista tutkimuksista. Yläatsan ultraäänitutkimus, keuhkojen tilavuudenmittaus ja vatsalaukuntähystys. VATSALAUKUNTÄHYSTYS. Huh. No ne tulee sitten aikanaan.